Artikels in De Morgen 2000 


 

 

De Morgen 2000

 

De Morgen
(geen titel) door Douglas De Coninck
publicatiedatum : 20-05-2000Algemeen

Ze is gescheiden, heeft een zoontje van drie, haar ex is een veroordeelde cocaïnehandelaar en misschien wordt zij de nieuwe koningin van Noorwegen. Mette-Marit Tjessem (27) heeft een relatie met de Zweedse kroonprins Haakon. Het paar brengt een paar dagen per week door in Haakons prinselijke flat in Oslo. Alleen buitenlandse media zien het probleem, de Noorse media en publieke opinie niet. In het Scandinavische land vindt 49 procent van alle geboorten buiten het huwelijk plaats.
Neen, het is niet iedereen ontgaan. In het RTBF-radioprogramma Matin Première, de tegenhanger van Voor de Dag, legde PRL-voorzitter Daniel Ducarme die ochtend uit waarom "de slag om Schaarbeek" bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen zo belangrijk wordt. En ja, hij is dus verhuisd van Thuin, nabij Charleroi, naar Schaarbeek. Daar woont Ducarme (46) nu, en dat bevalt hem best, zei hij. Wonen in Schaarbeek heeft voor een politicus inderdaad zijn voordelen. Stel dat je om halfacht 's ochtends wordt uitgenodigd voor een live interview, zoals op Matin Première, dan is het hooguit een kwartiertje rijden naar de studio in de Reyerslaan en vermijd je de files. Maar dat was nu het gekke, signaleerde een luisteraar op een internet-forum deze week. Aan het eind van het interview zei de nieuwslezeres dat het gesprek met de PRL-voorzitter verzorgd was door... de RTBF Charleroi.
De Turkse regering zal het niet graag horen, maar de Koerdische rebellenleiders Abdoellah Ôcalan is een verstokte fan van voetbalclub Galatasaray. Al wekenlang schrijft hij brieven naar het ministerie van Justitie met deze smeekbede: mag hij alsjeblief voor één avond een tv-toestel in zijn cel hebben? Kwart- en halve finales van de UEFA Cup moest Ocalan (52) op een transistorradiootje volgen, maar de finale die had hij zo verschrikkelijk graag gezien. Het werd een categorieke njet. Galatasaray won en heel Turkije is momenteel nog steeds aan het feesten.
Er was een tijd waarin 's lands amusementswereld de nationale rouw afkondigde bij het besef dat België weer eens zo slecht had gepresteerd dat het de volgende keer niet mocht meedoen aan het Eurovisie Songfestival. Deze keer werd de laatste plaats van Nathalie Sorce (21) kennelijk zo terecht bevonden dat zelfs de meest eurosong-deskundigen in eigen land al bij voorbaat meenden dat België niet beter verdiende. Het Laatste Nieuws ging na wat er nog moet/kan gebeuren opdat de VRT via een achterpoortje alsnog iemand mag sturen in 2001. Daar is niet zo verschrikkelijk veel onheil voor nodig, zo blijkt. "België staat nu op de derde reserveplaats", aldus VRT-woordvoerster Diane Waumans. Griekenland en Bosnië-Herzegovina staan nog voor ons op de reservelijst. Misschien haakt een van die landen wel af. Dan zijn we er nóg niet, maar in Ierland schijnt te zijn beslist dat men daar zo stilaan z'n bekomst heeft van eurosong. Er is de voorbije jaren zo vaak gewonnen dat de Ieren niet nog eens het risico willen lopen dat peperdure festival weer te moeten organiseren. Ierland stuurde met opzet een zwakke kandidaat naar Stockholm, maar ook die haalde vervaarlijk veel punten. Dus...
Dit moest ook weer lukken. Toen Jean-Marie Le Pen (71) maandag in Parijs op een vliegtuig met bestemming Straatsburg stapte, weerklonken daar plots vreemde keelgeluiden, enkele zetels achter hem. Daar zat de populaire Franse rapper Stomy Bugsy (27), samen met enkele vrienden. Zij besloten ter plekke wat te improviseren. De Franse pers meldt dat er zich "een opstootje" voordeed en dat Le Pen en Bugsy achteraf klacht neerlegden tegen elkaar. Bugsy zegt dat Le Pen enkele kleerkasten op hem afstuurde. De artiest, afkomstig uit de Kaapverdische eilanden, beschreef de ontmoeting als volgt: "Er bestaat niets weerzinwekkenders dan Le Pen die je in de ogen kijkt. Met Le Pen in de wolken zijn, dat is de hel."
Dat heeft graaf Leopold Lippens, burgemeester van Knokke, weer eens goed gezegd. Snoodaards hebben zijn gsm gestolen en dat is gebeurd in Brussel. Een zoveelste bewijs dat dit een onveilige stad
is, aldus de graaf. Lippens (59), zelf baas van een politiekorps, voegde er aan toe dat hij geen klachthad ingediend bij de politie. "Want dat helpt toch niet." Vreselijke rel in Brussel. "Als dat de manier is om de criminaliteit terug te dringen, dan staan we er goed voor", zei een boze adjunct-commissaris van de Brusselse stadspolitie in Le Soir. De politie gaat nu op eigen houtje op zoek naar de gsm van de graaf.


 

De Morgen
Verboden te vliegeren door Douglas De Coninck
publicatiedatum : 03-06-2000Algemeen

Het was alweer een tijdje geleden dat hij nog van zich had laten horen, maar negen jaar nade rel over de 'frigobox-toerist' slaat burgemeester-graaf Lippens nog harder toe. Op de stranden van zijn gemeente geldt vanaf deze zomer een verbod op vliegers. Vliegeren is namelijk gevaarlijk.
DOUGLAS DE CONINCK
Hij is ons weer in het ganse land belachelijk aan het maken", fulmineerde een teleurgestelde kite-beoefenaar maandag in Het Laatste Nieuws. "Op alle prentkaarten van de kust zie je vliegers. Ze horen bij het strand als de bandhanddoeken en de ijsjes. Behalve in Knokke, natuurlijk. Hier wordt alles verboden. Het stomste eerst." Een lokale verkoper overweegt nu al het kleine roze Little Pony-vliegertje, dertig centimeter groot, uit de rekken te halen. Eerst wil hij nog wat piekeren over hoe hij zoiets aan een kind van vijf uitgelegd moet krijgen. "Het is nu wachten op de dag dat hij de schelpen verbiedt. Daar zal ook ooit wel iemand zich zeer aan gedaan hebben."
Knokke blijft Knokke. Bestaan er, voor zover bekend, nergens ter wereld alarmerende meldingen over ongevallen met vliegers, dan hier wel. Zelfs de enige Agalev-vertegenwoordiger in de gemeenteraad, Gustaaf Dujardin, schaarde zich achter het vorige week genomen besluit. "Tja, het is unaniem goedgekeurd door de gemeenteraad", legt hij uit. "Ik denk dus niet dat je dit kunt zien als een persoonlijk initiatief van de burgemeester. In het dossier dat ons werd voorgelegd, stak een rapport van de politie waarin werd herinnerd aan het feit dat vorige zomer verschillende mensen in het ziekenhuis zijn beland met ernstige verwondingen, afkomstig van met hoge snelheid naar beneden gekomen vliegers. Mét scherpe punt."
Scherpe punt. Dat is een essentieel punt, benadrukt Dujardin: "Vliegers zonder scherpe punt, bijvoorbeeld in de vorm van een parachute, mogen wel nog." En Little Pony? "Ik ben geen specialist, maar zo op het eerste zicht: neen, Little Pony mag niet. Daar zit een harde punt aan."
De buitenstaander zou misschien durven te vermoeden dat electorale motieven aan de basis liggen van het merkwaardige besluit. Dat dacht de buitenstaander ook, toen burgemeester Lippens in de zomer van 1990 verbaal ten strijde trok tegen wat hij de "frigoboxtoerist" noemde. Daarmee doelde hij op de arbeider die in Knokke komt om uitwerpselen achter te laten in de duinen en de Lippenslaan te bewolken met uitlaatsgassen, maar niks koopt bij de lokale handelaars en zich in Knokke in feite alleen komt vergapen aan rijkdom. Lippens haalde zich de woede van de hele natie op de hals - nationale SP-kopstukken eisten zijn ontslag - maar in eigen voortuin vond hij vooral instemming bij de horeca. Neen, dat had absoluut niks te maken met lokale profileringsdrang, zeggen kenners. "Hij heeft dat helemaal niet nodig. Hij is gewoon zo."
Leopold Lippens, telg van een van de meest invloedrijke families van het land, kreeg het je m'enfoutisme met de paplepel mee. Er was een tijd waarin hij als prille dertiger met de voeten op tafel en een sigaret in de navel de gemeenteraad bijwoonde en tijdens de pauze sterke verhalen opdiste over het zoveelste wilde society- feest. Of over de Kennedy's, met wie hij naar eigen zeggen nog had opgetrokken in de States. Dat Lippens in 1978 burgemeester werd, had niks te maken met stemmen, maar alles met de macht van de Brusselse salons. CVP-burgemeester Manu Desutter kreeg van de partijleiding te horen dat Leopold volwassen werd geacht en, na een interregium van veertien jaar, zijn vader Léon Lippens zou opvolgen. Van Desutter is nadien niet veel meer gehoord.
Graaf Léon Lippens leidde in 1947 de invasie van de tot dan toe in en rond Moerbeke-Waas geconcentreerde Lippens-clan in. De taken waren goed verdeeld. Zoon Maurice werd bankier, zijn oudere broer Leopold graaf en ceremoniemeester van het exclusieve feest dat Knokke heet. Een
partijkaart heeft Leopold Lippens nooit gehad. Deed hij niet aan mee. Van in den beginne was duidelijk dat, als hij al iets als een politieke missie had, die enkel neerkwam op beheer en expansie van Le Compagnie du Zoute, het familiale kroonjuweel. Tot een eind in de jaren '80 bleef Lippens lobbyen voor het verkavelen van de beschermde Zwinbosjes. Daar moest een congrescentrum komen, met appartementen, zwembaden... De droom viel begin jaren '80 helaas samen met het vervlaamsen met het beheer over ruimtelijke ordening en bleef beperkt tot wat onvoltooid en illegaal beton. Lippens heeft het nooit kunnen verkroppen.
Jaren verstreken en boeidender werd de gemeentepolitiek in Knokke-Heist er steeds minder op. De agenda wordt al twintig jaar beheerst door de grillen van de graaf. Eerst slorpte zijn lijst Gemeentelangen (GBL) de CVP op en daarna ook de VU. Onlangs bekeerde ook de lokale VLD zich tot GBL, waardoor de strijd voor Agalev, SP en Vlaams Blok beperkt zal blijven tot het ijveren voor anti-Lippens-stemmen. Dat is een heikele onderneming, want als die er al zijn, klinken ze misschien wel krachtig, maar vooral ook kortstondig. Zelfs Agalev-kopstuk Dujardin berust bij volle bewustzijn in de almacht van graaf Lippens. "Knokke is een zeer welvarende gemeente met een beminnelijke burgemeester. Echt, als je hem kent, valt hij best mee. En je weet ook: als hij dat wil, zal hij tot zijn dood burgemeester blijven. Er zijn er hier in Knokke al veel geweest die een harde oppositie aankondigden. Maar als puntje bij paaltje komt, sluiten ze zich aan bij Lippens. Kijk maar naar de VLD."
Verwacht wordt dat GBL straks, door het inlijven van de VLD, een stuk of 25 zetels gaat veroveren opeen totaal van dertig. Kwatongen kunnen alleen speculeren over het nut van het binnenhalen van de VLD. Dat was mathematisch nergens voor nodig, want Lippens' GBL beschikt nu al over een volstrekt onbedreigde absolute meerderheid.
Aangenomen wordt dat Lippens de oude familiale droom, weliswaar in een nieuwe vorm, opnieuw realististisch acht. Er is nu sprake van de bouw van 50 à 70 luxe-appartementen in de beschermde Zwinbosjes. De huidige minister van Ruimtelijke Ordening, Dirk Van Mechelen, is namelijk ook een VLD'er. "Zo werkt dat hier", zucht Dujardin. "Wat doe je eraan?"
Vliegeren misschien. Enkele jongelui uit Knokke kondigen "harde acties" aan om de rest van het land te laten inzoen dat het zo echt niet verder kan. Ze verwachten steun van surfers. Ook zij werden zonet bedacht door een nieuw gemeentelijk reglement. Surfen mag voortaan enkel nog binnen een afstand van 926 meter van de kustlijn en de surfer moet in het bezit zijn van "twee vuurpijlen om in geval van nood de aandacht van de hulpdiensten te trekken".
FENOMEEN
Burgemeester Lippens De zomer begint en dus heeft de burgemeester van Knokke het weer druk