De Morgen 1999

 

 

Artikels in De Morgen 1999 

 

 

De Morgen1999

 


De Morgen
De dertientonner van Dehaene mag niet in Knokke parkeren door Sybille Decoo
publicatiedatum : 15-05-1999Algemeen

Waar is er tijdens het hemelvaartsweekend meer volk te vinden dan aan de kust? Nergens natuurlijk, en dat is het soort dingen waar campagnemensen een neus voor hebben. Toen de uitnodiging kwam dat premier Dehaene werd gevraagd om vanavond een woordje te plaatsen op het feest van de Knokse burgemeester, graaf Leopold Lippens, vonden ze bij deCVP dan ook dat daar iets meer in zat.
Een betere locatie viel gewoon niet te bedenken. De toeristen zouden er al zijn, en de talrijke festiviteiten rond de burgemeester, die in het zonnetje wordt gezet omdat hij nu 20 jaar de tricolere sjerp omgordt, zouden gegarandeerd nog meer volk op de been brengen. Het was dus gewoon een kwestie van de geschikte plek te vinden voor de trailer van de premier. Na 'gids' heeft deze het inmiddels tot 'locomotief' geschopt en daar past een aangepaste automobiel bij. Wilt u zich een idee vormen van de dertientonner van de premier, stelt u zich dan de kanariegele truck voor waarmee Radio 2 tijdens de zomer de kust aandoet.
Een blik op het programma leerde dat deze namiddag de belangrijkste winkelstraat van Heist, die in een nieuw kleedje is gestoken, officieel wordt heropend. Nog meer volk, dus zou de Dehaene-mobiel op het aanpalende Heldenplein worden opgesteld. Maar dat was zonder graaf Lippens gerekend.
Sinds hij de oorlog verklaarde aan de frigoboxtoeristen weten we dat de burgemeester van deze prestigieuze badplaats zo zijn kuren heeft. Wie had echter kunnen vermoeden dat hij de roadshow van de eerste ministereen spaak in het wiel zou durven steken?
"Onze burhemejester is nie voor al zoon dingz", klonk het in onvervalst West-Vlaams uit de mond vanschepen Danny Lannoy. "Er is nu eenmaal beslist om Lippens in de kijker te zetten en daar kan Dehaene niet meer bij", beaamt Lannoy. Het stoorde Lippens dat de festiviteiten rond zijn persoon concurrentie zouden krijgen van "een politieke meeting". "Want u weet, onze burgemeester heeft geen politieke kleur", aldus Lannoy.
En dan is er nog het gemeentereglement van Knokke, dat zegt dat alle activiteiten met geluidsinstallaties geweigerd mogen worden. Exit de megafoon van Dehaene. De kustmobiel van Radio 2 mag anders zonder problemen kabaal maken op hetzelfde Heldenplein. "Jamaar, dat is in de zomer", vergoelijkt de schepen.
Bij de CVP tillen ze er niet te zwaar aan. In de lokalen van de Brugse CVP, waar de campagne voor die kieskring gecoördineerd wordt, zijn ze alleen hoorbaar misnoegd, omdat het gemeentebestuur van Knokke niet eens de moeite neemt hen officieel van de weigering op de hoogte te brengen en de nodige redenen aan te voeren. "We hebben zelf moeten bellen. Ze beloofden ons hun motivatie aangetekend op te sturen maar vandaag zat er alweer niets in de post", luidde het gisteren.
Hoe dan ook is Knokke afgelast als locatie in de campagne. En meteen ook een tweetal andere badplaatsen die men er nog aan wilde toevoegen. "Ach, we hadden sowieso enkele haltes moeten schrappen, want we zitten budgettair nogal krap," luidt het in de Wetstraat 89, het hoofdkwartier van de partij. Alles blijft dus zoals oorspronkelijk gepland. Op maandag 24 mei trekt Dehaene zijn show op gang in Oostende. Daarvoor is de vergunning al binnen. De elf volgende dagen trekt de locomotief dan door de rest van Vlaanderen. En Dehaene zelf: die toont zich een gentleman en gaat zoals gepland naar de academische zitting van Lippens. Zijn aankondigingen aan de kiezers zal hij dan maar op een interne CVP-meeting in Heist uitspreken. Binnenshuis. (SD)
In Knokke staat dit weekend burgemeester Lippens en alleen burgemeester Lippens in de kijkerDe Morgen
Hollywood lag een namiddag in Knokke door Kris Vanderhaegen
publicatiedatum : 28-06-1999Lifestyle

Onder een stralende zomerzon en massale belangstelling van fans, dagjestoeristen, paparazzi en toevallige voorbijgangers is Hollywood-ster Jean-Claude Van Damme zaterdag voor de vijfde keer in het huwelijksbootje gestapt, met zijn voormalige vrouw Gladys Portugues, van wie hij zich een aantal jaren geleden liet scheiden. Wie op een amoureus tafereeltje gehoopt had, moest echter onverrichter zake huiswaarts keren. Mister Muscles from Brussels had alles tot op de seconde getimed en de exclusieve rechten voor kiekjes en reportages lang op voorhand verkocht.
In het mondaine Knokke mag een huwelijk 'eerste klasse', zoals dat in het ambtelijk jargon heet, dan wel gewoon zijn, toch gebeurt het ook niet alle dagen dat een Hollywood-ster er zijn huwelijk laat inzegenen.
De Knokkenaren wisten al lang wat er hun te wachten stond. De ambtenaar van de burgerlijke stand evenzeer. Jean-Claude Van Damme mag dan wel sterallures genieten, zijn huwelijksaankondiging werd netjes, zoals dat voor iedere sterveling het geval is, publiek bekendgemaakt en aangeplakt.
De plichtbewuste ambtenaar wist waaraan hij begonnen was. Sedert anderhalve week werd hij lastiggevallen door professionele en andere nieuwsgierigen. "Waar woonde het paar, in welk hotel zouhet zijn huwelijksnacht doorbrengen en hoeveel mocht dit zaakje wel kosten", het waren vragen die hem dagelijks meermaals van het andere dringende werk afhielden.
Eind vorige week was het dan zover. Burgemeester Lippens verbond het paar plechtig in de echt en zorgde ervoor dat wie geen deel uitmaakte van het kransje intimi buiten de ceremoniezaal gehouden werden. Een kushandje en een victorieteken in het bijzijn van de fans waren de enige gebaren van erkentelijkheid waarmee Van Damme de talrijk toegestroomde nieuwsgierigen suste.
Burgemeester Lippens, tijdens het weekend toevallig of niet onbereikbaar voor commentaar, prees zich volgens omstanders gelukkig. Knokke kreeg waar het recht op had. De kustplaats was eindelijk nog eens gaststad voor een stijlvol, op Amerikaanse leest geschoeid huwelijk.
Zaterdag was de Heilig Hart-kerk the place to be waar de veiligheidsmaatregelen als het ware nog verscherpt werden. Diehard, fans, de wegwerpcamera in aanslag, konden nog wel hun gang gaan, maar professionele fotografen en journalisten werden op veilige afstand gehouden. Op een laddertje gaan staan om toch die ene sappige foto te schieten? Geen sprake van. Drie spierbundels zorgden ervoor dat het 'journaille' op betere gedachten gebracht werd.
Van Damme had de exclusieve fotorechten verkocht aan één fotograaf die de beelden wereldwijd mocht verspreiden. Geen enkele kans werd geboden het kersverse echtpaar bij het naar buiten komen uit de kerk te fotograferen. De verzamelde bodyguards vormden met hun brede ruggen en dito schouders een erehaag rond het echtpaar zodat enkel de favoriete fotograaf zijn werk naar behoren kon vervullen. Het vliegende vertrek met de stijlvolle old-timer naar het chique Hotel des Nations, dat voor het huwelijksbanket volledig was afgehuurd, duurde welgeteld drie seconden.
Opnieuw werd het uitgemeten scenario minutieus gevolgd. Niemand kon een glimp opvangen van water zich in de gelagzaal afspeelde. Om de gemoederen enigszins te bedaren stuurde de bekende spierbundel een ober de straat op met het schoothondje van zijn nieuwbakken bruid. Fototoestellen klikten en flitsten alsof hiermee het beeld van het jaar geschoten was. Hollywood lag zaterdag een dag aan de Belgische kust - tot groot geluk van de toeristische dienst en de plaatselijke horecazaken.
"Behalve de vele hotelgasten, tweede verblijvers en appartementshuurders zijn er dit weekend opvallend veel dagjestoeristen naar Knokke afgezakt", zegt André Desmidt, directeur van het Knokse agentschap voor toerisme. "Ook tijdens de week was het merkelijk drukker dan het voorbije jaar. Het lijkt wel of het seizoen dit jaar een maand eerder begonnen is."
In de loop van deze week zal duidelijk worden welke verhalen de gespecialiseerde pers er op basis van de schaarse informatie gebrouwen heeft rond het sprookjeshuwelijk van Belgiës enige Hollywood-ster. (KV)